Navigace

Dnes jsme tu pro vás:
7:30 - 17:00


Školní soutěž Zlaté ručičky roku

Napsal: ssgh

Dne 21. 10. 2021 se u nás ve škole konal již třetí ročník školní interní soutěže Zlaté ručičky roku, která je primárně určena výučním oborům kuchař, cukrář a číšník.

Jednotlivé třídy těchto oborů si tradičně formou hlasování zvolili své zástupce, kteří proti sobě v soutěži nastoupili. V rámci tohoto ročníku je však obtížné používat slov „proti sobě“, neboť je nutné zmínit, že namísto soupeření o to, kdo vyrobí lepší výrobek, se především u kuchařů vyskytla silná spolupráce. Ti se mezi sebou radili, konzultovali postupy, pomáhali si a spolupracovali spíše jako dlouholetí kolegové. A vzhledem k tomu, že předmětem hodnocení nebyl jen samotný výrobek, ale také osobní a pracovní hygiena, manipulace se surovinami, preciznost a způsob překonávání překážek, bylo rozhodování o vítězi velmi náročné, skoro až nemožné. Na této skutečnosti se shodli všichni hodnotící.

V samotné soutěži šlo však o „soupeření“ v těchto disciplínách:

Kuchaři: Příprava sýrové rolády – žáci si v první řadě vyšlehali sýrovou pěnu k plnění rolády. Dále si připravili plát slepováním jednotlivých plátků tvrdého sýra pomocí vyšlehané pěny. Následně tento plát potřeli pěnou, doplnili ingrediencí dle vlastní fantazie (čajovým salámem, mandarinkou, hroznovým vínem, šunkou…) a srolovali do rolády. Po dokonalém utažení nechali rolády zatuhnout v lednici. Vychlazené rolády pak potřeli zbylou pěnou a obalili např. v sekaných ořeších, nasekané petrželi, kokosu nebo pažitce.

Cukráři: Dekorování dortové atrapy – žákyně nejprve pomocí potahovací hmoty potáhly dortovou atrapu a následně vytvářely z modelovacích hmot za pomoci gelových potravinářských barviv dekorace na motivy pohádek.

Číšníci: Předkrmový koktejl – žáci si nejprve předběžně upravili zvolenou zeleninu a přísady, které se rozhodli použít pro přípravu svých předkrmových koktejlů. Práce zahrnovala především krájení zeleniny na stejně velké kusy, rychlost, preciznost a přesnost. Připravenou zeleninu pak vložili do misky a doplnili vytvořenou zálivkou. Pomocí překládacího příboru následně plnili koktejlové sklenky a zdobili. Hodnocen byl také servis předkrmu odborné porotě.

A jak si naši soutěžící vedli se můžete podívat zde.

Výsledné umístění v jednotlivých kategoriích dopadlo takto:

Obor kuchař: 1. místo – Babický Ondřej (KU3.B); 2. místo – Cihla Miroslav (KU1.B); 3. místo – Vedral Jiří (ČK2.B); 4. místo – Koudela Miroslav (KU3.D)

Obor cukrář: 1. místo – Lebedová Katy a Marešová Barbora (CU3.B); 2. místo – Mandová Dominika a Muchová Barbora (CU2.B)

Obor číšník: 1. místo – Češka Roman (ČK2.B); 2. místo – Vrána Jaromír (ČI3.B); 3. místo – Schumacher Adam (ČK2.B)


Facebook YouTube LinkedIn TikTok Instagram
x
Zpět nahoru