Navigace

Dnes jsme tu pro vás:
7:30 - 17:00


Úspěšní studenti a absolventi

Učeň roku – Mladý řemeslník roku

Soutěž o nejlepšího učně pořádá Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska a záštitu nad ní drží předseda Senátu Přemysl Sobotka. Každoročně oceňuje nejlepší učně a také nejlepší školy. Na tuto soutěž v roce 2016 navázala soutěž Mladý řemeslník roku, která je otevřena i žákům maturitních oborů.

A naše výsledky?

  • Mladý řemeslník roku 2023 – ocenění obdržela Tereza Přibylová
  • Mladý řemeslník roku 2021 – ocenění obdržel Pavel Přimda
  • Mladý řemeslník roku 2020 – oceněni byli tři studenti naší školy – Eliška Freibauerová, Anna Haisová a Marko Batovanja
  • Mladý řemeslník roku 2018 – ocenění obdržel Matěj Juračka
  • Mladý řemeslník roku 2017 – titul převzala žákyně Jana Zástěrová
  • Mladý řemeslník roku 2016 – titul si odnesl náš žák Vladyslav Ryasnyy.
  • Učeň roku 2014 – titul obdrželi čtyři žáci naší školy – Václav Farkaš, Matěj Mareček, Kateřina Strnadová a Anna Dreslerová.
  • Učeň roku 2011 – titul získala žačka naší školy Barbora Šimůnková.
  • Učeň roku 2010 – oceněni byli Petr Seidl v oboru Číšník a Tomáš Honetschläger v oboru Kuchař.
  • Učeň roku 2009 – z titulu se radovali naši žáci Roman Burian v oboru Číšník a Daniel Vlk v oboru Kuchař.

Odborné soutěže

Naši studenti o sobě dávají vědět také na odborných soutěžích. Tady jsou jejich nejčerstvější úspěchy.

Gastro Labe 2024
Dne 18. dubna 2024 se na VIII. ročníku soutěže pro žáky gastronomických středních škol a učilišť utkali týmy i jednotlivci v kategoriích Číšník, Cukrář a Kuchař. Naši dva zástupci v oboru kuchař měli připravit vegetariánský burger. Do této kategorie se přihlásilo deset týmů a naši zástupci byli velice úspěšní.

  • obor kuchař – 1. místo, Štěpán Čermák (GA3.A)
  • obor kuchař – 1. místo, Matěj Váňa (GA3.A)

Gastro Junior Bidfood Cup 2022
Ve dnech 26. a 27. května 2022 se na nejprestižnější soutěži pro žáky gastronomických středních škol a učilišť utkalo 20 kuchařů / kuchařek a 13 cukrářů / cukrářek. Náš zástupce v oboru kuchař měl připravit 4 porce hlavního chodu z kachních prsou s kůží. Za svůj pokrm byl také oceněn.

  • obor kuchař – stříbrné pásmo, Milan Nguyen (KU2.A)

Lázeňský pohárek 2021
22. ročník přehlídky kuchařského umění se konal 9. 12. 2021 v online prostředí přes ZOOM se zadáním „ROLÁDA – trochu opomíjený styl“. Ve 45 minutách měli vybraní soutěžící před kamerou připravit 4 porce pokrmu, dle fotografie a kalkulace, kterou zaslali předem porotě a na základě, které byli do finále vybráni. Za svou zručnost, čistotu pracoviště a bravurní komentování svého postupu práce, se náš žák takto umístil:

  • obor kuchař – 2. místo Milan Nguyen (KU2.A)

Český kapr 2021
Dne 18. 11. 2021 v Českých Budějovicích se ve finále 15. ročníku celostátní gastronomické utkal jeden náš žák v přípravě pokrmu na téma: Český kapr v moderní úpravě. Před zraky poroty a diváků musel připravit čtyři porce pokrmu z filetů kapra s přílohou. V silné konkurenci se umístil v kategorii junior:

  • obor kuchař – stříbrné plátno, Pavel Přimda (GA3.B)

Gastro Labe 2020
Dne 20. 2. 2020 v Děčíně se naši žáci zúčastnili 5. ročníku soutěže mladých kuchařů, cukrářů a číšníků Gastro Labe 2020. V soutěži o nejlepší krůtí hamburger jsme se úspěšně udrželi na předních pozicích. Nejvíce se nám dařilo v disciplíně, hodnotící kvalitu, zpracování, technologický postup a chuť hamburgerové housky. Společnou prací obsadili dva naši studenti tuto pozici:

  • obor kuchař – 1. místo Jana Úradníčková (KC3.A)
  • obor kuchař – 1. místo Marko Batovanja (G3.A)

Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 2019
Na 25. ročníku mistrovství ČR mladých gastronomických odborníků se utkalo 125 soutěžících z více než čtyřiceti tuzemských i zahraničních škol o zlaté medaile v oborech cukrář, kuchař, číšník, barman, barista a teatender. Soutěž probíhala od 17.1. do 20.1.2019 na brněnském výstavišti. Naši žáci se umístili na těchto pozicích:

  • obor barman – stříbrné pásmo, Petr Farkaš (G 3.B)
  • obor barman – stříbrné pásmo, Matěj Heřmánek (G 3.B)
  • obor cukrář – stříbrné pásmo, Patrik Lexa (KP1.F)
  • obor kuchař – stříbrné pásmo, Vojtěch Navrátil (G 3.A)

České ručičky 2018
Tradiční soutěž je součástí Přehlídky České ručičky, která je každoročně vyhlašována mezi žáky středních odborných škol i odborných učilišť za účelem podpory dvaceti řemeslných oborů. Ve školním roce 2017/2018 byl vyhlášen na této přehlídce nejlepším cukrářem roku Vladyslav Rjasnyj.

Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 2018
Ani na 24. ročníku soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie naši žáci nezklamali. Na brněnském výstavišti předvedli své výkony 18. ledna 2018 a získali tato ocenění:

  • Obor cukrář – 1. místo, zlaté pásmo, Rjasnyj Vladyslav G4.B
  • Obor kuchař – stříbrné pásmo, Jarý Filip G4.B
  • Obor číšník – stříbrné pásmo, Juračka Matěj HC3.A

Callebaut Cup 2017
V soutěži v přípravě čokoládových bonbónů a kavárenského dezertu s využitím čokolády značky Callebaut získal náš žák Vladyslav Rjasnyj (G4.B) 1. místo. Soutěž proběhla 12. prosince 2017 v sídle firmy Almeco v Úvalech.

Lázeňský pohárek 2017
V 19. ročníku soutěže mladých kuchařů a cukrářů konaném v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech jsme opět bodovali. Tento rok byla povinnou surovinou při přípravě pokrmů červená řepa. Se soutěžním úkolem si žáci skvěle poradili a umístili se ve zlatém pásmu (Vladyslav Rjasnyj G4.B), ve stříbrném pásmu (Dominik Drbohlav G2.B, Vojtěch Navrátil G2.A) a bronzovém pásmu (Šárka Hrabová KC1.A).

Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2017
Ve 23. ročníku soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie a mezinárodním mistrovství České republiky, které se konalo v Brně od 19. do 21. ledna 2017, se všichni naši zúčastnění žáci umístili ve zlatém pásmu hodnocení. Reprezentanti naší školy obsadili tyto pozice:

  • 3. místo – Filip Jarý G3.B – obor kuchař
  • 4. místo – Vladyslav Ryasnyy G3.B – obor cukrář
  • 4. místo – Matěj Juračka H2.A – obor číšník

Mladý průvodce 2017
Na 8. ročníku mezinárodní soutěže mladých odborníků v oblasti cestovního ruchu v Ostravě-Hrabůvce se umístily žákyně naší školy, Adéla Hrádková a Jana Zástěrová, na celkovém 4. místě.
Součástí soutěže bylo též ověření teoretických znalostí zeměpisu cestovního ruchu České republiky prostřednictvím vědomostního testu. Naše žákyně Jana Zástěrová byla ze všech soutěžících nejlepší ve vědomostním testu, za což byla ohodnocena zvláštní cenou.

Callebaut Cup 2016
Žák oboru Gastronomie a šampion soutěže, Vladyslav Ryasnyy, obsadil tentokrát v soutěži ve výrobě čokoládových bonbónů a dezertů 2. místo. Finále soutěže CALLEBAUT CUP 2016 se konalo dne 29.9.2016 na výstavišti PVA Letňany v Praze. Úkolem soutěžících bylo vyrobit 2 druhy čokoládových bonbonů s libovolnou náplní a dekorací a 1 kavárenský dezert za využití belgických čokolád značky Callebaut..

Gastro Hradec Vitana Cup 2016
14. dubna 2016 se čtyři naši žáci v Kongresovém centru ALDIS v Hradci Králové zúčastnili XXI. ročníku národní soutěže kuchařského a cukrářského umění a XI. ročníku mistrovství republiky kuchařů a cukrářů. V soutěži juniorů (18 – 21 let) nás v cukrářské kategorii reprezentovali Vladyslav Ryasnyy (G2.B) a Karel Krecbach (KC3.B). Oba se umístili na stříbrné pozici – gratulujeme! V kategorii Kuchař kadet (do 18 let) soutěžili Jakub Hodinka (G2.B) a Filip Jarý (G2.B).

Mladý Průvodce
Na konci ledna 2016 se naše dvě žákyně, Adéla Hrádková a Jana Zástěrová, zúčastnily mezinárodní soutěže mladých odborníků v oblasti cestovního ruchu, Mladý Průvodce. 7. ročník této soutěže žáků středních škol gastronomie, hotelnictví a cestovního ruchu se konal v prostorách Střední školy společného stravování v Ostravě – Hrabůvce a naše dvě žačky si z něj odnesly 2. místo. Oběma gratulujeme!

Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2016
Na brněnském výstavišti v rámci mezinárodních veletrhů GO a Regiontour proběhl ve dnech 14. – 16. ledna 2016 22. ročník mezinárodní soutěže Gastro Junior Brno – Bidvest Cup určené pro žáky oborů Kuchař, Cukrář a Číšník. Ve finále soutěže se naši žáci umístili na těchto pozicích:

  • Tereza Štefanová (H4.A) – obor Číšník – Zlatý diplom
  • Vladyslav Ryasyy (G2.B) – obor Cukrář – Bronzový diplom
  • Michala Pačandová (G4.B) – obor Kuchař – Bronzový diplom

Všem gratulujeme!

Lázeňský pohárek 2015
11. prosince 2015 proběhl v Karlových Varech v Grandhotelu Pupp 17. ročník soutěže Lázeňský pohárek, přehlídky kuchařského umění žáků SOU a SOŠ. Soutěžící měli za úkol připravit např. tříchodové menu včetně dezertů, tři různé předkrmy nebo slavnostní dort na volné téma pro osm osob. V kuchařské kategorii obsadila naše žačka Michala Pačandová 3. místo a v kategorii Cukrář obsadil nejvyšší příčku náš Vladyslav Ryasnyy. Blahopřejeme!

Finále Gastro Junior Brno 2015 – Bidvest Cup
15. – 17. ledna 2015 proběhlo finále 21. ročníku soutěže Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2015, která splňuje kritéria soutěží Světové asociace kuchařů – WACS. Žáci soutěžili v oborech Kuchař, c
Cukrář a Číšník. Novinkou tohoto ročníku pro obor Kuchař byl tzv. black box (příprava 4 porcí pokrmu v daném čase dle pěti vylosovaných 5 surovin).

Úspěchy našich žáků:
Vladyslav Ryasnyy (G1.B) – obor Cukrář – zlaté ocenění, celkové 2. místo v oboru cukrář
Kristýna Koišová (KC3.A) – obor Cukrář – bronzové ocenění
Tereza Štefanová (H3.A) – obor Číšník – bronzové ocenění
Michala Pačandová (G3.B) – obor Kuchař – bronzové ocenění

Blahopřejeme a děkujeme trenérům za přípravu žáků!

Úspěšní absolventi

V naší škole začínalo mnoho výrazných osobností české i světové gastronomie jako například šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. Třeba se zde jednou objeví i vaše jméno.

Roman Vaněk
Šéf Pražského kulinářského institutu

Je šéfem Pražského kulinářského institutu (PRAKUL), úspěšným autorem několika kuchařek, objevil se v mnoha pořadech věnovaných vaření, mimo jiné třeba Ano, šéfe! nebo Na nože!
Absolvoval nejrůznější kulinářské stáže doma i v zahraničí. Přednášel v Norsku, Německu, Brazílii a setkat se s ním můžete také na půdě naší školy.
Roman Vaněk je znalcem kuchařského umění, surovin a je velkým strážcem jejich kvality. Přispěl k velkému zpopularizování gastronomie a snaží se pozvednout její úroveň jak v českých domácnostech, tak i českých restauracích.
Sbírá jídelní lístky a staré kuchařské knihy, zkrátka vše točící se okolo vaření je jeho celoživotní vášní. Doufáme, že ji v něm pomohlo probudit i studium na naší škole.

Jiří Štift
Šéfkuchař Spices Restaurant and Bar hotelu Mandarin Oriental Prague

Kuchařskou kariéru po studiu na naší škole zahájil v pražském hotelu Intercontinental. V roce 1998 pak získal místo na zaoceánské lodi Queen Elizabeth II. S kolosem čítajícím 1 700 cestujících procestoval svět, nejvíce mu učarovala Asie, kde se zamiloval do místní kuchyně. Po návratu do ČR v roce 1999 nastoupil do hotelu Radisson SAS Alcron, kde dva roky pracoval se Zdeňkem Pohlreichem. Po odchodu Zdeňka se v pouhých 27 letech stal šéfkuchařem, kterého zde dělal šest let, během nichž získal prestižní cenu Five Star Diamond, kterou uděluje americká Academy of Hospitality Sciences, a řadu ocenění v českém kulinářském průvodci Grand Restaurant. V roce 2009 Jiří nastoupil jako šéfkuchař restaurace hotelu Mandarin Oriental Prague, která je zaměřena na asijskou kuchyni.
Vydal dvě kuchařské knihy, byl porotcem soutěže MasterChef a v anketě Zlatý kuchař 2013, kterou sestavuje odborná veřejnost, se umístil na čtvrtém místě.

Jana Bilíková
Kuchařka v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise

Cesta ke gastronomii u ní vedla oklikou. Je absolventkou gymnázia a právnické fakulty, k vaření ji přitáhlo až cestování – poznala kuchyni Nového Zélandu, Thajska, Kambodži, na Bali absolvovala kurz místní kuchyně, a to ji pak přivedlo k dálkovému studiu oboru Kuchař na naší škole.
Svou kuchařskou kariéru začala v asijské restauraci SaSaZu, poté přešla do restaurace Kampa park, kde si osvojovala základy francouzské kuchyně, účastnila se cateringových akcí a zjistila, že nejvíce jí baví práce s rybami a masem. A po pouhém roce práce v oboru dostala místo kuchařky v jedné z nejprestižnějších pražských restaurací – La Degustation Bohême Bourgeoise oceněné michelinskou hvězdou. Nyní působí na pozici kreativní šéfkuchařky sítě Ambiente. Na starosti má sledování nejnovějších světových trendů a profesní rozvoj ostatních kuchařů. Pravidelně vyjíždí na zahraniční stáže do michelinských podniků – vařila třeba v Alinea v Chicagu nebo The Fat Duck pod vedením Hestona Blumenthala.
„Na gastronomii se mi líbí především to, že jejím cílem je bavit lidi a dělat jim radost. Rozhodně mi nepřijde „škoda“ pracovat s vysokoškolským titulem v kuchyni, protože dělám něco, co mě neuvěřitelně baví, a to je pro mě nejdůležitější,” říká Jana. Jejím největším snem je mít jednou svou restauraci.

Kateřina Fornůsková
Šéfcukrářka Café Imperial

Ke studiu cukrařiny ji přivedla sestra. Na Střední škole gastronomické a hotelové projevila svůj talent v mnoha soutěžích, mimo jiné i v Gastro Junior České republiky, kde se stala absolutní vítězkou. Úspěchy přicházely jeden za druhým.
Po absolvování školy pracovala jako cukrářka v hotelu Radisson SAS Alcron Praha, v roce 2004 se vydala na stáž do Vídně, kde se pídila po tajemství pravého Sacher dortu.
Než zakotvila jako šéfcukrářka v Café Imperial, kde spolupracovala se Zdeňkem Pohlreichem, procestovala kus světa. Nejvíce zkušeností načerpala v Irsku, kde pracovala v restauraci Rhodes D7, která patří britskému šéfkuchaři Gary Rhodesovi, držiteli 5 michelinských hvězdiček. Po mateřské dovolené se pak osamostatnila a nyní ji živí individuální zakázková výroba dortů, dezertů, cukroví…


Facebook YouTube LinkedIn TikTok Instagram
x
Zpět nahoru