Navigace

Dnes jsme tu pro vás:
7:30 - 17:00


Přednáška - Jak vnímají svět nevidomí

Napsal: ssgh

Jak převést nevidomého přes ulici a jak jej obsloužit v restauraci? Jak poznají, co si berou na sebe, kolik je hodin a do jakého autobusu vstupují? A jak vaří?

Nejen na tyto otázky dostali žáci prvních ročníků  odpovědi na přednášce, kterou vedl pracovník Neviditelné výstavy pan Kyncl. Níže si můžete přečíst, jaké dojmy zanechala přednáška na žákyni Valentýně z HT1S.   Mgr. Marcela Svatáková

Na přednášku k nám přišel pan Kyncl, který je nevidomý a povídal nám o tom, jak se žije se zrakovou vadou. Dozvěděli jsme se, jak pozná, kde je světlo a jestli je někdo blízko něj, nebo ne. Ukázal nám obrázky, na kterých bylo zobrazeno, jak vidí lidé s různými vadami zraku. Přinesl i různé brýle simulující dané vady, a tak jsme si například vyzkoušeli, jaké to je být šeroslepý, nebo s 50% ztrátou zraku. Naučili jsme se, co je Braillovo písmo a jak se čte. Ukázal nám pomůcky usnadňující zrakově postiženým lidem práci a běžný život, například hrneček pro nalévání tekutiny, hodinky a jiné zajímavé věci. Přivedl s sebou pejska, který mu pomáhá, a také nám ukázal hole, s pomocí kterých se na cestě orientuje a zvládá překážky. Vyzkoušeli jsme si doprovázet nevidomé a jak zrakově postiženým pomáhat. Dozvěděli jsme se mnoho nových a zajímavých věcí a teď již víme, jak žijí lidé s vadami zraku.


Facebook YouTube LinkedIn TikTok Instagram
x
Zpět nahoru