Navigace

Dnes jsme tu pro vás:
7:30 - 17:00


2. kolo školní soutěže Zlaté ručičky roku

Napsal: ssgh

Dne 18. 12. 2019 se konalo druhé kolo školní interní soutěže Zlaté ručičky pro výuční obory kuchař, číšník a cukrář. Vzhledem k úspěšnosti a pozitivnímu feedbacku prvního kola pro žáky v sudém týdnu si mohli proti sobě zasoutěžit vybraní reprezentanti i v týdnu lichém. Jen pro připomenutí je dobré zdůraznit, že z jedné třídy je svými spolužáky zvolen reprezentant formou hlasování, který soutěží proti reprezentantům jiných tříd nezávisle na ročníku. Velmi zajímavou skutečností tohoto kola Zlatých ručiček se stal fakt, že vyhrát může i žák s minimálními zkušenostmi především díky svému nasazení, odhodlání a lásce k řemeslu. Boj byl však velmi napínavý a hodnocení bylo velmi vyrovnané. Všichni hodnotící se však shodli na jednom: je krásné vidět své žáky, jak tančí při práci s úsměvem na rtech. Zlaté ručičky mají především motivovat žáky k většímu zájmu o studium a utvářet lepší školní i třídní klima především tím, jakým způsobem je akce koncipována. Zároveň se pozitivně odráží i na motivaci učitelů, kteří zaznamenávají při práci svých žáků svůj odraz předávaných vědomostí. Ale teď k samotné soutěži…
V oboru kuchař soutěžili zástupci jednotlivých tříd stejně jako v předchozím kole v disciplínách vykosťování kuřete, plnění houskovou nádivkou a následném svazování motouzem do požadovaného tvaru. Předmětem hodnocení byla především zručnost, kreativita a technika přípravy, ale hodnocena byla právě i zjevná láska k řemeslu.
V oboru číšník si žáci procvičili práci ve stylu vyšší formy obsluhy, a to konkrétně ve flambování palačinek a ovoce. Hodnocena byla šikovnost při práci s překládacím příborem, koordinace, kvalita koktejlu s výslednou chutí výrobku a taktéž láska k řemeslu.
V oboru cukrář soutěžící stříkali cvičnou hmotu z cukrářských sáčků na přesnost, dále potahovali a následně dekorovali atrapu dortového korpusu. Hodnocena byla kreativita, rychlost, přesnost a opět láska k řemeslu.

Soutěžící se umístili v následujícím pořadí:

Kuchaři:
1. místo K1.C – Tomáš Noll
2. místo K1.C – Šimon Chovaneček
3. místo ČK3.A – Jakub Spousta

Číšníci:
1. místo ČK3.A – Kristýna Kalová
2. místo ČK2.A – Matěj Kuběna
3. místo ČK3.A – Václav Bečvář

Cukráři:
1. místo CU1.A – Arnoštka Štěrbová
2. místo KC3.A – Natálie Krejčiříková
3. místo CS2.A – Monika Hálová

A jakým způsobem vnímají tyto úspěchy svých žáků hodnotitelé?
Všichni soutěžící se snažili podat nejlepší výkony. Velmi oceňuji jejich kolegialitu a vzájemnou moc. Rozhodování, kdo byl nejlepší, bylo velice obtížné, protože každý ze soutěžících se snažil ukázat maximum, za mne pak rozhodovala čistota při práci a originalita provedení.
Hodnocení bylo více než obtížné. Z mého pohledu byli všichni soutěžící vítězové. Jejich nadšení nadchlo i mě a zároveň potěšilo. Nadšenci a šikovní žáci nebyli jen z výučních oborů, ale nadšení pro praktickou činnost zasáhlo i studentku z oboru hotelnictví. Všem soutěžícím, ale i tichým pozorovatelům, kteří se zúčastní v dalším kole, přeji mnoho úspěchů a nadšení v jejich krásném oboru, který si vybrali pro svůj život.
Soutěž se mi velice líbila, žáci se svých svěřených úkolů zhostili s velkým odhodláním a všem se dařilo. Jsem rád, že se zúčastnili žáci různých ročníků. (J. Kadlec)


Facebook YouTube LinkedIn TikTok Instagram
x
Zpět nahoru