Navigace

Dnes jsme tu pro vás:
7:30 - 17:00


Školní soutěž Zlaté ručičky roku

Napsal: ssgh

Dne 16. 10. 2019 se u nás ve škole konala interní soutěž zaměřená na znalosti a dovednosti žáků výučních oborů kuchař, číšník a cukrář. Cílem této akce bylo především motivovat žáky k většímu zájmu o řemeslo a studium. Vzhledem k tomu, že ke dni 16. 10. se také váže Světový den výživy, mohli jsme všem účastníkům předkládat informace a rozšiřovat tak povědomí o správných technologických postupech při přípravě pokrmů a zároveň prohlubovat vědomosti o surovinách, se kterými se dostali do styku. Za přínosné považujeme také posílení třídního kolektivu prostřednictvím volby soutěžících, která probíhala formou „volba favorita“ a na základě počtu hlasů pak byl zvolen reprezentant.
V oboru kuchař soutěžili zástupci jednotlivých tříd v disciplínách vykosťování kuřete, plnění houskovou nádivkou a následném svazování motouzem do požadovaného tvaru. Předmětem hodnocení byla především zručnost, kreativita a technika přípravy, ale hodnotili jsme taktéž lásku k řemeslu.
V oboru cukrář soutěžící stříkali cvičnou hmotu z cukrářských sáčků na přesnost a dále potahovali a následně dekorovali atrapu dortového korpusu. Hodnotili jsme kreativitu, rychlost, přesnost a také lásku k řemeslu.
V oboru číšník si soutěžící vyzkoušeli práci ve stylu vyšší formy obsluhy, a to konkrétně ve flambování palačinek a ovoce. Hodnotila se šikovnost práce s překládacím příborem, kvalita koktejlu s výslednou chutí výrobku a obratnost soutěžícího.

Soutěžící se umístili v následujícím pořadí:
Kuchaři:
1. místo K2.B – Jan Kos
2. místo KC3.B – Daniel Axman
3. místo KS2.B – Vojtěch Wiesner

Cukráři:
1. místo KC3.B – Julie Wasserbauerová
2. místo CS2.B – Kateřina Švandová
3. místo CU1.B – Katy Lebedová

Číšníci:
1. místo Č1.B – Adam Šnajberk
2. místo Č1.B – Ondřej Červený
3. místo Č1.B – Marek Postránecký

Komentáře soutěžících:
Adam Šnajberk: „Tu soutěž jsem si užil, naučila mě spoustu novýho a jsem za ty zkušenosti rád… jo a ty palačinky byly luxusní, musím je udělat doma, snad nevyhoříme (haha).“
Ondřej Červený: „Jsem rád, že jsem se mohl zúčastnit a chtěl bych poděkovat spolužákům, že si mě vybrali a podporovali mě. A až budu flambovat příště, tak si budu pamatovat, že karamel je fakt horká věc a nedoporučuju na něj sahat.“
Marek Postránecký: „Bylo to super, jsem rád, že jsem si to zkusil, protože si myslím, že se k takové zkušenosti v normálním provozu jen tak nedostanu. A stejně si myslím, že jsem měl vyhrát, protože jsem to měl nejlíp dochucený (haha).“
Kateřina Švandová: „Mně se líbilo, že jsem si mohla vyzkoušet práci s tím fondánem, ale i celková zkušenost s tím, že jsme museli v časovém rozmezí něco vytvořit a hlavně tak, aby se to líbilo porotě. Měla jsem tam velkou podporu od lidí ze třídy…“
Vojtěch Wiesner: „Já jako… mně se to prostě líbilo, hlavně ten kluk, co vedle mě rozřezal kuře na “kebab“, to jsme se smáli, ale on to bral sportovně a smál se taky. Hlavně to byla super zkušenost, největší problém pro mě bylo to svazování na konci. Musím na tom zapracovat…“
Daniel Axman: „Jsem rád, že jsem si to mohl vyzkoušet… kuře už jsem kdysi vykosťoval, ale nikdy tak, že by se u toho na mě dívali lidi. Bylo ale hlavně super, že se na mě přišli podívat lidi z mojí třídy. Cítil jsem se důležitě a bylo to hrozně fajn.“
Katy Lebedová: „Já nevím, bylo to napínavý…, bylo to dobrý…, bavilo mě to zdobení…, vadilo mi hlavně, že tam bylo hodně lidí…, jsem se docela styděla, to stříkání bylo taky vtipný, protože mi to nešlo, ale musela jsem sledovat čas a nezklamat lidi, za který jsem tam soutěžila.“
Jan Kos: „Jsem rád, že mě vybrala třída za svého reprezentanta. Na to, že to byl 1. ročník Zlatých ručiček, tak se mi to líbilo. Kdyby moji soupeři měli více času na přípravu, taky by to pro mne byla větší výzva. Overeasy.“
Julie Wasserbauerová: „Mně se líbilo, jak to bylo napínavý… nevím… bylo to krásný, holky vedle mě ty své výrobky měly taky krásný, moc mě to bavilo… celý to bylo krásný… (haha)“


x
Zpět nahoru