Navigace

Dnes jsme tu pro vás:
7:30 - 17:00


Dovršení projektu Učíme se vařit BIO

Napsal: ssgh

Dne 10.12.2018 se konala druhá a třetí část projektu „Učíme se vařit BIO“, které se zúčastnily třídy HC2.B a K3.B.

Druhá část projektu pod záštitou PRO-BIO LIGY v čele s paní E. Čermákovou se odehrávala za přítomnosti kapitána národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR Jana Horkého, jehož tým nedávno získal zlatou a stříbrnou medaili na mezinárodní soutěži v Lucembursku.

Žáci měli možnost vyzkoušet si vaření přímo se samotným kapitánem, který si pro tento projekt připravil dva speciální pokrmy, a to vše ze surovin v BIO kvalitě. Jednalo se o pečenou vepřovou panenku připravovanou metodou „sous vide“ se špenátovým kus kusem a „choron“ omáčkou, a daňčí hřbet s karotko-pomerančovým pyré s vinnou omáčkou s perníkem. Obě luxusně sestavená jídla v BIO kvalitě skvěle vystihla chuť a nádech zimního období.  Poznat to nebylo jen z vůně při přípravě, která se linula chodbami školy, ale i z úsměvů na rtech našich žáků při degustaci.

Během vaření poukazoval Jan Horký na důležité aspekty gastronomické praxe, mezi které patří například správné zásady při tvorbě jídel, zásady fungování týmu ve výrobních střediscích, důležitost výběru kvalitních potravin pro dokonalou chuť pokrmu, využití a zpracování veškerých zbytků pro zamezení plýtvání surovinami, láska k řemeslu a spousta dalších.

V první řadě si pan Horký rozdělil žáky do skupin s jednotlivými úkoly dle potřeby tak, aby poukázal na důležitost spolupráce při tvorbě pokrmu. Každé činnosti vždy předcházela názorná ukázka samotného mistra a žáci poté s přesnými instrukcemi replikovali jednotlivé úkony. Každý krok a každá činnost byla dostatečně a přesně zdůvodněna a okomentována tak, aby si žáci uvědomovali důležitost, byť zdánlivě primitivního kroku při přípravě. Ve druhé řadě následovalo dohotovení pokrmů, tedy dochucování, které pečlivě pan Horký se svým týmem žáků konzultoval. Při kompletaci ukázkových porcí sledovali žáci mistrovu kreativitu a měli tak možnost odnést si s sebou cennou inspiraci, později aplikovatelnou v praktickém vyučování a budoucím vykonávaném řemeslu. Dále následovala degustace výtvorů, kterou si příjemně užili nejen žáci, ale i učitelé odborných předmětů. Výsledek druhé části celého projektu byl velmi vydařený a pro žáky se tak stal nesmírně cennou zkušeností.

Třetí část projektu tvořil seminář zaměřený na téma ekologického zemědělství, který umocnil v podvědomí žáků důležitost při výběru potravin. Žáci se též dověděli spoustu zajímavých informací kolem biozemědělství, které je založeno na zásadách etičtějšího přístupu k ochraně životního prostředí, vůči chovaným zvířatům ale i ochraně zdraví populace. Ke konci semináře následovala diskuse, do které se žáci zapojovali s velkou chutí.

Celý projekt „Učíme se vařit BIO“ byl pro naši školu velkým přínosem jak z hlediska nabitých vědomostí, tak dovedností, počínaje exkurzí v Bio pekárně Zemanka. Tento projekt byl fantastickou zkušeností a jsme rádi, že jsme se mohli stát jeho součástí.

Fotogalerie zde.


Facebook YouTube LinkedIn TikTok Instagram
x
Zpět nahoru