Navigace

Dnes jsme tu pro vás:
7:30 -16:00


Projekt Učíme se vařit BIO

Napsal: ssgh

Dne 25. října 2018 se žákyně tříd KS1.A a CS1.A zúčastnily exkurze do biopekárny Zemanka v Oříkově u Sedlčan v rámci projektu Učíme se vařit BIO. V první řadě projekt přiblížil budoucím cukrářkám a kuchařkám význam biopotravin na českém trhu formou krátké přednášky paní Evy Čermákové z neziskové organizace PRO-BIO LIGA, která stručně charakterizovala problematiku ekologického zemědělství a biopotravin. Dále shrnula poznatky o biopotravinách, jejich výrobě, označování, certifikaci a kontrole.
S těmito informacemi byly žákyně později znovu konfrontovány přímo během prohlídky provozu biopekárny specializované na výrobu sladkých bio sušenek a bio krekrů. Exkurze provozovny se odehrávala v opačném směru, tedy od expedice po samotné mísení surovin na těsto. Dívky za doprovodu paní průvodkyně měly možnost vidět v plném provozu poloautomatickou baličku produktů, která byla vybavena třídícím zařízením s detektorem hmotnosti. Tento poloautomat vybavený různými typy dopravníků a vah byl skvělým příkladem do vyučovaného teoretického předmětu Stroje a zařízení v gastronomii. Další úsek provozovny tvořily pece určené k tepelné úpravě tvarovaného těsta s mnoha funkcemi k dokonalému a rovnoměrnému propečení produktů. Hnětače, tvarovače, vyvalovačky i váhy byly k vidění v dalším úseku pro mísení a mechanické zpracování těsta a za doprovodu sdělovaných informací včetně názorných ukázek pracovnic provozu vyvrcholilo nadšení studentek při této prohlídce. První blok exkurze byl zakončen skladovou částí provozu, ve které mohla děvčata uplatnit při zodpovídání dotazů paní průvodkyně své znalosti z výuky odborných teoretických předmětů.
Druhý blok tvořila zážitková činnost, při které si žákyně mohly vyzkoušet postup pečení, který používaly cukrářky v době rozkvětu této provozovny – ze syrového těsta dívky tvořily kuličky pomocí kuličkovače. Poté následovala ochutnávka hotových produktů. V posledním bloku si mohli účastníci exkurze zakoupit výrobky biopekárny.
Tento projekt se velmi zdařil a byl přínosný v mnoha směrech jak pro žákyně, tak pro učitele odborných předmětů.
Doporučené odkazy: www.biopekarnazemanka.cz, více fotografií zde


Facebook YouTube LinkedIn TikTok Instagram
x
Zpět nahoru