Navigace

Dnes jsme tu pro vás:
Zavřeno


Diskuze s Janem Tunou o zdravé výživě

Napsal: ssgh

Dne 16. 10. 2018 jsme si ve škole připomněli Světový den výživy. Tento rok jsme se zabývali problematikou potravin s přídavkem tzv. “éček“ a jejich škodlivostí pro naše tělo. Žáci oboru gastronomie připravili zdravé pokrmy i nápoje bez chemie z lokálních surovin, které nabízeli svým spolužákům k ochutnání.
Hlavním programem tohoto dne pak byla diskuze s Mgr. Janem Tunou z pořadu A dost!, při níž se žáci prvních a druhých ročníků oboru gastronomie mohli seznámit s různými náhražkami přidávanými do potravin (např. s azobarvivy, která jsou v některých nápojích) a další škodlivou chemií, jež není prospěšná pro naše zdraví. Co si o diskuzi myslí naši žáci, se dočtete níže.
Ing. Kateřina Macurová.

Moc ráda jsem se zúčastnila diskuze s panem Tunou. Byla jsem velmi překvapená, jak je to milý a ochotný člověk. Ptala jsem se například na to, jestli je pro nás dobré konzumovat exotické ovoce, když na to není naše tělo zvyklé. Dozvěděla jsem se, že v době sezóny by se mělo jíst to, co je právě teď dostupné a co se také pěstuje u nás. V zimě doporučuje citrusy, kvůli různým virům, co se vyskytují v tomto období. Dobrý tip je také kysané zelí, které má spoustu vitamínů a tělu jenom prospívá. Byla to pro mě opravdu přínosná zkušenost a ráda bych se zúčastnila dalších akcí s panem Tunou. (Barbora B. G2)

Na tuto diskuzi jsem se moc těšila a jsem ráda, že jsem se jí mohla zúčastnit. Byla bych moc ráda, kdyby se tato akce konala ještě jednou. Jsem strašně nadšená. (Eliška F. G1)

Diskuze s panem Tunou byla velmi zajímavá. Všichni, co se zúčastnili, měli zajímavé otázky a pan Tuna na ně pečlivě a velmi dopodrobna odpověděl. Velmi zajímavým tématem byl i Vanilín (chemická náhražka vanilky), u kterého jsme dostali doporučení na domácí recept bez chemie. Dlouho probíraným tématem byla i kauza „Bubble tea“, kde jsme se dozvěděli, jak škodlivý tento nápoj je. Z přednášky jsem si odnesla, jak moc důležité je snídat a jak velký vliv to má na náš organismus. Ráda bych se znovu zúčastnila této diskuze, čas byl velmi krátký, nestačili jsme se zeptat na vše, co jsme chtěli. (Simona A. G2)

Přednáška byla moc super. Byla zajímavá a poučná. Třeba, že je lepší nesladit a dále nejíst sladké věci a že do některých potravin se přidávají „éčka“ a věci vyrobené z uhelného dehtu a ropy, které ničí naše zdraví. Čím delší seznam na výrobku, tím více škodlivější výrobek je. Přála bych si, aby se někdy tato diskuze opakovala, protože je tolik věcí, na které by se člověk rád zeptal, jenže hodina je na tolik otázek málo. (Kateřina J. G1)


Facebook YouTube LinkedIn TikTok Instagram
x
Zpět nahoru