STŘEDNÍ ŠKOLA GASTRONOMICKÁ A HOTELOVÁ s.r.o.

Navigace

Jsme tu pro vás od pondělí do pátku od
7:30 - 17:00
nyní můžete zanechat vzkaz
formulář


Vedoucí odborné přípravy Zdeněk Pohlreich: říkejte mi šéfe

Napsal: ssgh

Kde jinde než u nás ve škole máte možnost debatovat se špičkami v oboru, který jste si zvolili? Beseda se Zdeňkem Pohlreichem byla zábavná i poučná.

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, provozovatel Café Imperial a hvězda televizní show Ano, šéfe, je kromě jiných svých aktivit také učitelem.

Přesněji řečeno vedoucím odborné přípravy posluchačů Střední školy gastronomické a hotelové (SŠGH) v pražském Braníku.

Přesné datum, kdy začal své zkušenosti předávat druhým, si nevybavuje. “V momentě, kdy se stanete šéfkuchařem, nezbývá vám nic jiného, než že napíšete svoje recepty a předáte je dalším, aby je mohli produkovat,” vysvětluje. Stejně lapidárně zdůvodňuje, proč kývl na nabídku stát se externím spolupracovníkem SŠGH a věnovat se výchově budoucích profesionálů v oboru gastronomie: “Když to neudělám já, tak kdo?”

Popis fotografie, komentář lorem ipsum dolor sit amet consectetur

Začalo to v Renaissanci

S učni pracoval například v pražském hotelu Renaissance. Když se v roce 2007 otevíral zrekonstruovaný Imperial, považoval za samozřejmé v přípravě dorostu pokračovat. Spolupráce se školou, se kterou byl tehdy v kontaktu, ale začala brzy váznout.

“Rodiče dětí, které k nám chodily na praxi, měli pocit, že pro jejich potomky nedělám to pravé, já zase měl pocit, že oni nedělají to pravé pro nás,” vzpomíná Pohlreich. Když po několika měsících tento pokus ukončil, zařekl se nejdřív, že učně už nechce ve své kuchyni nikdy vidět. Pak ale přišla nabídka z Braníka a on to přeci jen ještě zkusil. “Ověřil jsem si, že učni z Braníka mají lepší disciplínu a pracovní morálku,” říká.

Šéf by neměl někoho učit

Šéf Pohlreich má jasno v tom, jak by měl vypadat ideální absolvent školy, který přijde pracovat k němu nebo do některé jiné špičkové restaurace či hotelu. Podle něj by měl umět řemeslo tak, aby se zaměstnavatel nedostal do situace, kdy někoho učí a ještě mu za to musí platit. Proto se staví vstřícně i k zaměstnávání absolventů SŠGH. Nepopírá ani to, že by mohli postupně pomoci dostat české pohostinství na vyšší úroveň, než má dosud. Připouští i možnost, že špatná praxe různých podniků, s nimiž se setkává ve svém TV pořadu, může kvalitního čerstvého absolventa doslova semlít. “Pokud se nechají semlít, semele je to. Ale každý je zodpovědný sám za sebe a za úspěch se musí v životě tvrdě bojovat,” upozorňuje.


x
Zpět nahoru